Skip to content

Ελαιολαδο Κρανιδιου Ερμιονιδας

December 26, 2010

http://www.oliveoil

 Ελαιολαδο Σαραντος

http://www.oliveoil-didyma.gr/

Π.Ο.Π. – Π.Γ.Ε.

Σήμανση της Ευρωπαϊκής ένωσης, η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)

Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Διδύμων, πιστοποιείται με την ένδειξη: “ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ Π.Ο.Π.”

Η Α.ΣΑΡΑΝΤΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ ελέγχεται και πιστοποιείται κάθε χρόνο, από τον Οργανισμό Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) ”AGROCERT”

Ενδεικτικά σημεία ελέγχου & πιστοποίησης είναι:

Η Γεωγραφική προέλευση και η ποικιλία του ελαιοκάρπου

Η ποιότητα, η υγεία, η διαδικασία συλλογής, συσκευασίας και αποθήκευσής του ελαιοκάρπου

Οι εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου, η υγιεινή των χώρων, ο τρόπος και η διαδικασία ελαιοποίησης

Οι εγκαταστάσεις, οι χώροι και οι δεξαμενές αποθήκευσης του ελαιολάδου

Πικροδαφνη Κρανιδιου

Η  ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΕΓΚΕΙΤΑΙ  ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ,ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΗΛΙΑΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ,ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ.
ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΕΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΜΑΣΚΟΥΛΗΣ-

 ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ  

ΤΗΛ. 2754021058  ΚΙΝ.6977398521  

 

Φωτογραφιες

http://hermionidanews.blogspot.com/2008/05/blog-post_28.html

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008

ΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΙΚΟ ΛΑΔΙ ΠΗΡΕ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΟ ΣΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΔΙΟΥ 2008

Δύο μεγάλες ετιτυχίες για την περιοχή του Κρανιδίου είχε το 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου που έγινε στο ΣΕΦ στίς 9-10 και 11 Μαίου 2008.Ο Νίκς Λαδάς ιδιοκτήτης της εταιρίας OLIO GRECO SA κατέκτησε το “χρυσό βραβείο γεύσης” ποικιλίας “μανάκι” που είναι προιόν του ελαιοτριβείου Βλαχογιάννη στο Κρανίδι Το “μανάκι” είναι μια τοπική ποικιλία “έξτρα παρθένα”.Το “Αργυρό βραβείο γεύσης” αποκτήθηκε εαπο την ποικιλία “Κωροναίικο” απο το ελαιοτριβείο “Α.Σαράντος και σια ΟΕ” που λειτουργεί στα Δίδυμα πάρα πολλά χρόνια. Ο Κώστας Βλαχογιάννης και ο Αργύρης Σαράντος είναι δύο νέοι άνθρωποι που ψάχνουν τρόπους να προοθήσουν το προιόν έξω από την Ερμιονίδα και όχι μόνο.Ο Νίκος Λαδάς συμμετήχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ αυτό.Και απο εδώ και πέρα θα στήνει το περίπτερό του κάθε χρόνο αφού το Φεστιβάλ απο δύο χρόνια θα γίνεται κάθε χρόνο.

http://www.xo.gr/dir-az/E/Elaiotriveia/Kranidi%20Argolidas

ΑΝΤΩΝΙΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 ΚΆΜΠΟΣ ΚΡΑΝΙΔΊΟΥ 0 Κρανίδι,  T.K. 213 00   (Δ.  Κρανιδίου, Ν.  Αργολίδας)

Τηλ. 2754023431 

Κρανίδι,  T.K. 213 00   (Δ.  Κρανιδίου, Ν.  Αργολίδας)

Τηλ. 2754021970  

ΜΑΝΑΡΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 Κρανίδι 0 Κρανίδι,  T.K. 213 00   (Δ.  Κρανιδίου, Ν.  Αργολίδας)

Τηλ. 6937372522  

Κρανίδι,  T.K. 213 00   (Δ.  Κρανιδίου, Ν.  Αργολίδας)

Τηλ. 2754023003  

Κρανίδι,  T.K. 213 00   (Δ.  Κρανιδίου, Ν.  Αργολίδας)

Τηλ. 2754071312  

Κρανίδι,  T.K. 213 00   (Δ.  Κρανιδίου, Ν.  Αργολίδας)

Τηλ. 2754071069

ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 

Κρανίδι,  T.K. 213 00   (Δ.  Κρανιδίου, Ν.  Αργολίδας)

Τηλ. 2754021330

Κωστας ΒλαχογιαννηςΚρανιδι Αργολιδας

27540 22444/6944561357

 ΔΑΓΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ.

Λουκαϊτι Ερμιονίδα

2754091123

Θερμησία  Ερμιονίδα 2754091123

2754091151

  ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.

Ερμιόνη Ερμιονίδα

 2754031448

  EΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Ο.Ε.

  Κρανίδι Ερμιονίδα

2754022444

 ΜΕΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ν.

Θερμησία Ερμιονίδα

2754041389

  ΔΗΜΙΖΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. 

 Ηλιόκαστρο Ερμιονίδα

2754091151

 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ  ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Τό Κρανίδι ειναι φημισμένο για το λάδι του μιάς και οι λόφοι του καθώς και το ανυδρο κλίμα του εξασφαλίζουν ελαιόλαδο με πλούσια αρώματα της ποικιλίας μανάκι

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: BAΣH ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ
 
 Τι ειναι ομως αυτό το μαγικό υγρό με τις θαυματουργές και λίγο ακαταλαβίστικες ιδιότητες; Εχει ομορφη γευση, χρώμα, πλούσια αρώματα.Ειναι δεμενο στο μυαλό μας με την Θεά Αθηνά που φύτεψε την πρώτη ρίζα στον βράχο της Ακρόπολης, σηματοδοτώντας τον πολιτισμό των ανθρώπων που δαμάζουν την φύση και παιρνουν τους χυμούς της.Τον πολιτισμό της ειρήνης, απέναντι στα πολεμικά δωρα του Ποσειδώνα. Την ελια του Πλάτωνα στην Ιερα οδό. Τον κλάδο ελαίας στους νικητες των Ολυμπιακών αγώνων, το υγρο χρυσάφι του Ομήρου. Το λάδι βαφτισης των Χριστιανών. Ειναι δεμένο και με το λαδάκι που εβαζε η μανα μας στο αυτί οταν πονούσαμε,τις πλούσιες μυρωδιές απ τον Οκτώβρη ως τον Δεκέμβρη στα χωριά της Κρήτης, της Αργολίδας, της Μεσσηνίας, της Λεσβου, ολης της Ελλάδας. Ειμαστε η τριτη σε παραγωγή χωρα της Ευρώπης με 330,000 τονους Ελαιολάδου μετα την Ισπανία και την Ιταλία. Οι Ελληνες ελαιοκαλλιεργητές φτανουν τις 651,000 και γύρω απ αυτούς ζει κυριολεκτικά ολη η επαρχία.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Εχουμε διάφορες ποικιλίες ελιάς. Κρητης, Μανάκι Πελοποννήσου, Δαφνόφυλλη Κέρκυρας και αλλες. Ανάλογα με την τοποθεσία που φυτρώνουν οι ελιές στίς πλεύρες, ξερικές, καμπίσιες (η και ποτιστικές) μεσα στις ρεματιές, αλλά και ανάλογα με τίς βροχές καθε χρονιάς, αυξανεται η οχι το βάρος του καρπού, η υγρασία του και η αναλογία του νερού. Η αναλογία αυτή μπορεί να ξεκινάει από τριά κιλά ελιές να δίνουν ενα κιλό λάδι σε σπάνιες καλες περιπτωσεις, μέχρι και επτά κιλά ελιές νά δίνουν ενα κιλό λάδι στίς χειρότερες. Αλλος παράγοντας που υπολογίζεται ειναι τα αρώματα η πυκνότητα και το χρώμα του. Ακόμα ο βαθμός οξύτητας που εχει σχέση με το αν υπήρχαν κλαδάκια, φύλλα, και αλλα σώματα κατα την εκθλιψη. Ακομα την προσβολή του καρπού απο τον δακο, ενα μικρό σκουλίκι που τρωει τόν καρπό και αποβάλλει τοξίνες .Τέλος σημαντικό μερος στην ποιότητα εχει ο τρόπος εκθλιψης. Στα παλια χρόνια παιρναν λίγο λάδι με το τρίψιμο του καρπού αναμεσα σε πέτρες και την θερμανση του σε χαμηλες θερμοκρασίες για να διαχωρίσουν το νερό. Σήμερα τα φυγοκεντρικά υψηλών θερμοκρασιών ελαιοτριβεία ειναι πιο αποτελεσματικά αλλα δίνουν λαδια που πολλοι ισχυρίζονται οτι χανουν σε ποιότητα. Ακόμα στα παλιά λιοτρίβια ο παραγωγός ηταν απο πανω οταν εβγαινε το λάδι του, ενω σημερα μπορεί να ανακατευτούν λάδια πρώτης και δευτερης κατηγορίας. Η λάσπη (μούργα -κατσιγαρος) που απομένει ειναι πολύ τοξική και δυσωσμη αλλα με την καταλληλη επεξεργασία μπορεί να γίνει λίπασμα. Τα υγρα απόβλητα των ελαιοτριβείων πρεπει να εξουδετερώνονται σε δεξαμενη με υδράσβεστο και οχι να αποβαλλονται στο αποχετευτικό σύστημα, σε χειμάρους, τάφρους και αποστραγγιστικά αυλάκια.(Μελετη για το ελαιολαδο Οικολογικής Κινησης Καλαματας 1990) Η συγκομιδή γίνεται με το χτενάκι, μια διαδικασία επίπονη και υψηλής εξειδίκευσης για να μην πληγωθει το δεντρο. Απο κάτω απλώνονται λινάτσες και εργάτριες συνηθως, κανουν το ξεσκοκιασμα (αφαίρεση φύλλων κλαδιών). Ο καρπός μπαίνει σε τσουβάλια 25- 60 κιλών και μετριέται σε κάργα (360 κιλά το κάργο). Τα μεροκάματα ειναι οκτώ με δεκα χιλιάδες αλλά παλιά τα παιρνανε με ποσοστό (μισακά η 40%) εργάτες, που κλαδευανε κιολας τα δέντρα και πουλάγανε τα ξύλα για τζάκια.. Η δουλιά ειναι απο την στιγμή που θα στεγνώσουν τα φύλλα απο την πρωινή υγρασία (για να μην πληγωθει το δέντρο) μεχρι να πέσει ο ηλιος. Το ελαιολαδο που βγαίνει απ το λιοτρίβι μπαινει σε τενεκέδες των 17 κιλών και διοχετευεται στην αγορα. Στο χωρο απηθήκευσης πρέπει να φυλάσεται σε θερμοκρασία 10-15 βαθμούς, μακρυά απ το φως, κατα προτίμηση σε σκουρα γυάλινα δοχεία με μικρό στόμιο. Σε αντίθετη περίπτωση, το ζωντανό ελαιολαδο ταγγίζει. Κατω απ τις παραπανω συνθηκες μπορει να φυλαχθει 12-18 μηνες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εχουμε 3 κατηγορίες ελαιολάδων που βγαινουν απο τον καρπό και τρεις απο τον πυρηνα (κουκουτσι). ΚΑΡΠΟΣ 1.Παρθένα ελαιολαδα α)Εξαιρετικά παρθενο ελαιολαδο αριστη ποιότητα –οξύτητα<1%.>3,5% ακατάλληλο για φαγητο Χρησιμοποιηται στην βιομηχανία. 2.Εξευγενισμενο ελαιολαδο.Λαμβανεται απο τον εξευγενισμο παρθένων ελαιολάδων-οξύτητα <0,5%> Νικος και Μαρία Ψιλάκη, Ηλίας Καστανας, εκδόσεις Καρμανωρ1999). (Ερευνα Fedeli /Ερευνα Varela Περιοδικό Κουζίνα τευχος 27 σελ 102)

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Η ΑΛΛΑ ΕΛΑΙΑ;

Για επτα διαφορετικους λόγους πρεπει να προτιμαμε την χρηση ελαιολαδου. 1.Για την αποφυγη καρδιαγγειακων παθησεων. 2.Σωστη υγεια και μακροβιότητα, σωστη αναπτυξη του νευρικου συστηματος προστασια δερματος και μαλλιων, προστασία οστων από την απώλεια ασβεστίου (το μοναδικό ελαιο που περιεχει βιταμίνη Ε, εχει υψηλα επίπεδα ελαικου καθως και λινελαικου οξεως που απαντωνται σε αναλογο ποσοστο μονο στο μητρικό γαλα). 3.Σωστη λειτουργεία του παχεως εντερου –αντικαρκινικες ιδιοτητες –επούλωση ελκους (σε ποσοστό μεχρι και 55%). 4.Δίνει τον ιδιο αριθμό θερμίδων με αλλα ελαια. 5.Αντεχει σε υψηλές θερμοκρασίες και διατηρει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά αναλλοίωτα καθώς και τα αρώματα του και επομένως ενδείκνυται για τηγανισμα. 6.Ειναι πιο ευκολόπεπτο απο τα φυτικά ελαια. Παλιά υπήρχε η αποψη οτι επειδη τα πολυακόρεστα οξειδώνονται γρήγορα, κουραζουν λιγότερο τον οργανισμό κατα την διαδικασια αφομείωσης τους. Η θεωρία αυτη παρεβλεπε ωστόσω, το γεγονός οτι η γρήγορη οξείδωση ειχε τα αποτελέσματα που προαναφερθηκαν. 7.Συνοδευει αρμονικά με τα πλούσια αρώματα αλλα και τις φυσικές ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, ολες τις σαλάτες καθώς και εμπλουτισμένο με αρωματα βοτάνων λεμονιού η ξυδιού, αντικαθιστα με ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά αλλά και διαυγεια ολες τις σάλτσες σε ψητά κρέατα και ψαρια. (Περιοδικό Chefs Club Tευχος 3)

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Low Density Lipoprotein – χαμηλης πυκνότητας λιποπροτεινης κακή χοληστερόλη.

Λιπίδια – συνδεδεμενα με απολιποπρωτεινες σχηματιζουν συσσωματα που οναμαζονται λιποπροτεινες.

Τα κορεσμενα λιπαρα οξεα – εχουν απλούς δεσμους ανθρακα στο μοριο τους ενω τα ακόρεστα διπλους δεσμούς ανθρακα.

Πολυακόρεστα – δυσκολια οξείδωσης.

Μονοακόρεστα – ευκολη οξειδωση. Κορεσμένα κρέας ,γαλακτοκομικά προιοντα Πολυακόρεστα σογιελαιο, αραβοσιτελαιο, ηλιελαιο, λαδια απο θαλασσινα. Μονοακόρεστα ελαιολαδο, ελαια απο καρύδια φουντουκια. Τα ζωικα λίπη δεν εχουν αντιοξειδωτικά και οξειδώνονται γρήγορα ενω τα σπορέλαια εχουν οξειδωτικά (τοκοφερολες ) σε μεγάλο ποσοστο ακόρεστων και αυτοοξειδώνονται γρήγορα με την ανοδο της θερμοκρασίας

http://stamdamd.blogspot.com/2008/12/blog-post_8035.html

Παρασκευή, Δεκέμβριος 26, 2008

Οι ιδιοκτήτες του επιμένουν παραδοσιακά…

 
 
Το κτήμα «Πλέπι» από την Ενετοκρατία μέχρι σήμερα.Η οικογένεια Νικολάου Καλογιάννη πριν τον πόλεμο στο «Πλέπι»
Ο κ. Νίκος αφηγείται …..
Ο παππούς μου ο Νικόλας που καταγόταν από το χωριό Πελετά του Λεωνιδίου Κυνουρίας έφυγε από εκεί ένα πολύ φτωχό παιδί και κατόρθωσε να δημιουργήσει διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες της εποχής στην Ύδρα. Μέσα σ’αυτές τις δραστηριότητες ήταν και η ενοικίαση των γεωργικών εκτάσεων του «Πλέπι» από μια γυναίκα μέλος της οικογένειας Μπουντούρη με το επώνυμο Καλαμάρη. (το κτήμα «Πλέπι» έχει μεταγραφεί στο νεοσύστατο υποθηκοφυλακείο Κρανιδίου το έτος 1858 με τον αριθμό 42 Τομ.Α).
Το κτήμα αρχικά αριθμούσε 20.000 στρέμματα. Εκ των οποίων τα περισσότερα – τα ορεινά – απαλλοτριώθηκαν από το κράτος το 1957 υπέρ των κτηνοτρόφων.
Στην παραλία ένα τμήμα του κτήματος 600 στρεμμάτων με 10.000) ελαιόδενδρα κ.α., αγόρασε ο πατέρας μου Μιχάλης για τη συνέχιση της καλλιέργειας και ένα άλλο τμήμα αγόρασε ο Κωνσταντινίδης όπου έκτισε το Ξενοδοχείο «Πόρτο Ύδρα» και όλο τον οικισμό με τις εξοχικές βίλες.
Το κτήμα αυτό όπως προαναφερθήκαμε είχε παράδοση στην ελαιοκαλιέργεια. Παλαιότερα είχε και αμπέλια, εσπεριδοειδή και λουλούδια.
Σε ότι αφορά το παλιό λιοτρίβι κρατήθηκε από τον πατέρα μου έτσι όπως ήταν, με τις πέτρες, το αλώνι, το κανόνι, τα τσούλια, διότι όταν το λάδι δε το κτυπάς, δεν το καις, κ.α. μας δίνει εξαιρετικά αρώματα και λεπτές γεύσεις. Το αποτέλεσμα όλες αυτές τις δεκαετίες να είχαμε δημιουργήσει ένα σταθερό πελατειακό κοινό. Στη συνέχεια από το 1999 και μετά, το κτήμα καλλιεργείται με τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας και σε συνδυασμό με το παραδοσιακό ελαιοτριβείο μας έχει δώσει ένα προϊόν μοναδικό. Ένα επιπρόσθετο στοιχείο της φήμης του προϊόντος μας τα τελευταία χρόνια είναι η τυποποίηση σε συσκευασία των 5 λίτρων από το 2003. Είναι μια εύχρηστη συσκευασία. Εξωτερικά βλέπουμε ένα χαρτονένιο κουτί που προστατεύει το λάδι από τη θερμοκρασία και το φως και μέσα σε ένα ειδικό (για λάδι) αεροστεγή ασκό που εισάγουμε από τη Γαλλία, βάζουμε το πολύτιμο προϊόν προστατευμένο πλέον από τρεις εχθρικούς παράγοντες που είναι: «το φως, η θερμοκρασία και ο αέρας»» Προσεχώς ετοιμαζόμαστε να τυποποιήσουμε και σε μπουκάλι. Έτσι έχουμε οικολογική καλλιέργεια, παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του λαδιού, και έχουμε εκμοντερνιστεί μόνο για τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας στο τρίτο σκέλος της διάθεσης με τη τυποποίηση.
Στην ερώτηση μου εάν εξάγουμε στο εξωτερικό ο κ. Καλογιάννης μου είπε: Εμείς δεν είμαστε έμποροι λαδιού. Το ελαιοτριβείο μας μετατρέπει σε λάδι μόνο τον ελαιόκαρπο του δικού μας κτήματος και αυτό προωθούμε στην ελληνική αγορά με τον τρόπο που προανέφερα.
Σε ό,τι αφορά τη βιολογική καλλιέργεια μου είπε πως τα πρώτα χρόνια πάθαμε ζημιές, ώσπου να προσαρμοστούν τα ελαιόδεντρα και οι καλλιεργητές στο νέο τρόπο καλλιέργειας.
Ωστόσο αυτό που λέγεται «μεράκι» ( που για τον ίδιο λόγο και εσείς δημοσιογραφείτε) και για την ιστορία και τη φήμη του κτήματος μας ρισκάραμε στην αρχή ενώ τώρα βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση.
Η φίρμα «Πλέπι» από σεβασμό στην ιστορία του κτήματος και των προγόνων μας θα χρησιμοποιείται μόνο για τη δική μας παραγωγή λαδιού. Εάν ποτέ στο μέλλον οι συνεχιστές αποφασίσουν να γίνουν έμποροι λαδιού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλη επωνυμία.

Η συζήτηση μας στη συνέχεια δημιούργησε έντονη συναισθηματική φόρτιση και στους δύο μας, γιατί η ιστορία και η παράδοση είναι στοιχεία που εμπεδώνεται η πρόοδος και η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας.
Η κουβέντα μας αυτή είχε σκοπό να γεφυρώσει την ιστορία του κτήματος «Πλέπι» από τα χρόνια της Ενετοκρατίας μέχρι της μέρες μας, ανάμεσα στο θρόισμα των γκρίζο- πράσινων φύλλων των γέρικων ελαιοδένδρων τεσσάρων – πέντε αιώνων όπως αναφερθήκαμε στην αρχή. Και εάν σκεφτούμε στο πέρασμα τόσων χρόνων πόσες χιλιάδες ροζιάρικα χέρια τις καλλιεργούσαν για να παράγουν αυτή την πολύτιμη τροφή γνωστή από τους αρχαίους χρόνους, δε μπορούμε να μην υποκλιθούμε με σεβασμό και δέος μπροστά σ’ αυτά τα ιερά δέντρα.

Πολλά πρόσωπα και πράγματα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο πέρασμα των αιώνων στην ανθρώπινη κοινωνία και αποτελούν μέρος ή ακόμη και ολόκληρη την ιστορία ενός τόπου.
To σημαντικό όμως είναι όταν αυτά τα πρόσωπα, τα προικισμένα από τη φύση, σε συνδυασμό με την γενικότερη παιδεία που παίρνουν από τους γονείς τους, διατηρούν το σεβασμό στην παράδοση που μεταλαμπαδεύετε από γενιά σε γενιά.
Αυτές τις σκέψεις έκανα όταν συναντήθηκα στο κτήμα «Πλέπι» στη Θερμησία Ερμιονίδας με το σημερινό ιδιοκτήτη του, κ. Νίκο Καλογιάννη γιο του οργανωτή του σημερινού κτήματος, αείμνηστου «άστεγου επιχειρηματία» όπως συνήθιζε χαριτολογώντας να λέει, Μιχαήλ Καλογιάννη.
Σκοπός της επίσκεψης μου αυτής αρχικά ήταν να δω, να φωτογραφίσω και να καταγράψω ένα «μνημείο» θα έλεγα του παραδοσιακού λιοτριβιού που λειτουργεί στην Ερμιονίδα και δε γνωρίζω εάν λειτουργεί όμοιο και σε όλη την Αργολίδα, αφού οι πέτρες και το αλώνι που γίνεται η έκθλιψη του ελαιοκάρπου, τα τσούλια που μπαίνει ο ελαιοπολτός και το κανόνι που πιέζει για να βγει το ελαιόλαδο, για τους περισσότερους ιδιοκτήτες σύγχρονων ελαιοτριβείων είναι λέξεις ξεχασμένες.
Ωστόσο ο ξεναγός μου και σημερινός ιδιοκτήτης του κτήματος γνώστης της ιστορίας και της παράδοσης στην περιοχή, με ταξίδεψε νοερά πίσω στα χρόνια της Ενετοκρατίας όπου αρχίζει η ιστορία του κτήματος «Πλέπι» σύμφωνα με έγγραφα ντοκουμέντα και μνημειακά απομεινάρια εκείνων των χρόνων, για να με φέρει στη συνέχεια στα χρόνια μετά την Επανάσταση και μετά μέχρι πριν τον πόλεμο, στα χρόνια που το σημερινό κτήμα ενοικιάσθηκε από τον παππού του Νικόλα Καλογιάννη για καλλιέργεια, για να περιέλθει στη συνέχεια στην ιδιοκτησία τού πατέρα του Μιχάλη και σήμερα να είναι αυτός ο ιδιοκτήτης και ο συνεχιστής αυτής της παράδοσης. Με διαφορά όπως θα αναφερθούμε παρακάτω στην σύγχρονη ελαιοκαλιέργεια και τυποποίηση του προϊόντος.
Η συζήτηση
Ο κ. Νίκος μού διηγήθηκε την ιστορία του κτήματος και πολλά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε θεωρώ πως θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες. Μου είπε πως η ιστορία του κτήματος αρχίζει από τους χρόνους της Ενετοκρατίας, είχε αυτόχθονο πληθυσμό και είχε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Το κτήμα έχει μέσα μέχρι και σήμερα ελαιόδενδρα 400-500 ετών φυτεμένα γραμμικά ανά 12 μέτρα. Είχε αρδευτικά έργα από αυτούς τους χρόνους και το μαρτυρούν υδραγωγείο της εποχής. Υπολείμματα από χαντάκια, τείχη που είχαν στην κορφή τους λούκια μέσο των οποίων ερχόταν το νερό από το όρος Αδέρες. Το μαρτυρεί όλη η δομή του οικισμού «Πλέπι» που ήταν παλιά περιμαντρωμένος για να προστατευόταν. Μέσα υπήρχαν οι κατοικίες, τα υποστατικά, οι αποθήκες, το σημερινό ελαιοτριβείο, κεντρικό πηγάδι με κτιστές καμάρες εσωτερικά που υπάρχουν μέχρι σήμερα κ.α. Γενικά υπήρχε μια πλήρης οργάνωση οικισμού εκείνων των χρόνων και μια ακμάζουσα τοπική κοινωνία
Μετά την Επανάσταση.
Μετά την Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση, όλη η περιοχή δόθηκε από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος στους Υδραίους Ναυμάχους για την προσφορά τους ( υλική και αγωνιστική) στον αγώνα της Επανάστασης. Η περιοχή «Πλέπι» που οριοθετούταν αυτά τα χρόνια από την παραλία του σημερινού Ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Ύδρα» μέχρι τη λίμνη του Δημοσίου μεταξύ «Πλέπι» και «Πηγάδια» (Σαμπάριζα) και κατέληγε στην κορυφή του όρους Αδέρες, κατέληξε στην οικογένεια Μπουντούρη. Το σπίτι που έμενε η οικογένεια είναι αυτό που υπάρχει μέχρι σήμερα με την πινακίδα Σ.Ι.Μ. 1887 το οποίο φέρνει αντηρίδες που θα το κρατάνε όρθιο στους σεισμούς, ένα πρωτοποριακό σύστημα δόμησης για εκείνα τα χρόνια. Καθώς και πολύ ωραία διακόσμηση εσωτερικά, των δαπέδων κ.α. Επίσης υπήρχαν πολύ όμορφα και ακριβά κομμάτια επίπλων τα οποία είχαν φέρει από το Παρίσι. Να πούμε επίσης πως εδώ είχε φιλοξενηθεί πολλές φορές ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ ο οποίος έβγαινε μαζί με άλλες προσωπικότητες της εποχής για κυνήγι στο εν λόγω κτήμα
(Τον ρώτησα εάν ήξερε από πού προέρχεται η ονομασία «Πλέπι») Μου είπε πως λέγεται ότι είναι αρβανίτικη λέξη που σημαίνει «Λεύκα» και κατά άλλους – φυτεία.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=237189

ΑΡΩΜΑΤΑ, ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ Ή ΦΡΟΥΤΩΔΕΙΣ, ΧΑΡΜΑΝΙΑ Κ.Α.Και το ελαιόλαδο έχει τις μυστικές γεύσεις του

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Γνωρίζετε ότι το ελαιόλαδο διατηρείται καλύτερα στο… ψυγείο; Οτι όπως και σε άλλα τρόφιμα, χρειάζεται να κοιτάζει ο καταναλωτής την ημερομηνία λήξης; Οτι στο λιανικό εμπόριο και σε νοσοκομεία, στρατό, εστιατόρια απαγορεύονται οι τενεκέδες άνω των 5 λίτρων, βάσει της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας, για λόγους ασφάλειας;

Μαθήματα ελαιολάδου; Και όμως, το ελαιόλαδο παραμένει άγνωστος «Χ», παρότι χιλιάδες ασχολούνται με την παραγωγή, διακίνηση, εμπορία του «χρυσαφιού» της ελληνικής γης Μαθήματα ελαιολάδου; Και όμως, το ελαιόλαδο παραμένει άγνωστος «Χ», παρότι χιλιάδες ασχολούνται με την παραγωγή, διακίνηση, εμπορία του «χρυσαφιού» της ελληνικής γης Παρότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ελαιόλαδο, ελάχιστοι καταναλωτές γνωρίζουν ότι, πέρα απ’ την οξύτητα, πρέπει να δίνουν βάση και σ’ άλλα χαρακτηριστικά: άρωμα, γεύση… Προτιμούν ελαιόλαδο της καταγωγής τους -η γεύση είναι κομμάτι και της συλλογικής μνήμης- το οποίο δεν είναι κατ’ ανάγκην το καλύτερο, αγνοώντας τα υπόλοιπα ελαιόλαδα.

Στην αγορά κυκλοφορούν αγουρέλαια, ελαιόλαδα «πικρά», «φρουτώδη», «πικάντικα» κ.ά. Καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο, χωρίς προσμείξεις ή χημική επεξεργασία, είναι το έξτρα παρθένο, δηλαδή ο φυσικός χυμός της ελιάς.

Παρότι το ελαιόλαδο έχει μεγαλύτερη αντοχή στη θερμοκρασία (200 βαθμοί Κελσίου) από τα σπορέλαια, που μετά το πρώτο τηγάνισμα πρέπει να τα πετάμε, καλό θα είναι οι νοικοκυρές να μην ξεχνούν και το ελαιόλαδο στο τηγάνι. Αλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει χρήση του ελαιοόλαδου για τηγάνισμα και 2η φορά, άλλοι και 4η και 5η, εφόσον χρησιμοποιείται σε χαμηλή θερμοκρασία.

Γευστικοί συνδυασμοί

Στην Τοσκάνη και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας κάνουν, εδώ και χρόνια, συνδυασμούς συγκεκριμένων ελαιόλαδων με τ’ αντίστοιχα κρασιά, μας ανέφερε η υπεύθυνη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ), Ντίνα Σπυροπούλου. Οι γευσιγνώστες γνωρίζουν ότι το καλό ελαιόλαδο πρέπει να διατηρείται σε συγκεκριμένες συνθήκες, χωρίς υγρασία και ει δυνατόν σε μπουκάλια, όπως το κρασί.

Από την 1η Απριλίου 2010 μέχρι σήμερα πραγματοποιείται σεμινάριο για γευσιγνώστες, δράση της ΕΔΟΕΕ, από το μέλος της, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Τυποποιητών Ελαιολάδου (ΕΣΒΙΤΕ), στο οποίο συμμετέχουν 24 άτομα.

Παλαιότερα ελέγχαμε κυρίως τα φυσικοχημικά συστατικά του λαδιού, μας ανέφερε ο διευθυντής του ΕΣΒΙΤΕ, Παναγιώτης Καραντώνης, τώρα κοιτάμε το σύνολο. Στόχος του διετούς προγράμματος, με εκπαιδεύτριες την Εφη Χριστοπούλου και τη Μαρία Λαζαράκη, είναι ν’ αναγνωριστούν οι ομάδες και να πιστοποιηθούν οι γευσιγνώστες για την οργανοληπτική αξιολόγηση των παρθένων ελαιόλαδων.

Οπως εξηγεί, πρέπει να γίνει η αρχή για τα ελαιόλαδα τουλάχιστον στα εστιατόρια μεγάλων ξενοδοχείων και γενικά στα εστιατόρια.

Εχουμε βελτιωθεί

«Δυστυχώς δεν γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι, για το αν και πόσες φορές χρησιμοποιείται το ίδιο λάδι -κατά κανόνα σπορέλαιο- σε μικρά μαγαζιά. Τα ελληνικά ελαιόλαδα έχουν βελτιωθεί, όμως είναι καλύτερα ν’ αγοράζει ο καταναλωτής επώνυμα προϊόντα».

Ο ίδιος εφιστά την προσοχή σε ζητήματα αποθήκευσης-τυποποίησης. «Δεν πρέπει ν’ αναμειγνύουμε ελαιόλαδα της προηγούμενης χρονιάς με αυτά της επόμενης. “Αναμείξεις” στο εμπόριο υπάρχουν, αλλά εξαρτάται αν πρόκειται για χαρμάνι ελαιολάδου διαφορετικών περιοχών της ίδιας χρονιάς και ποιοτικής κατηγορίας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας συγκεκριμένος τύπος γεύσης, ή αν πρόκειται για ελαιόλαδα διαφορετικής ποιότητας. Στην Αμερική λ.χ. μορφωμένες νοικοκυρές χρησιμοποιούν διαφόρων τύπων έξτρα παρθένα ελαιόλαδα για να μαγειρέψουν διαφορετικά φαγητά».

annio@enet.gr

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=237187

ΜΙΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΤΟΞΙΚΟ «ΚΑΤΣΙΓΑΡΟ» ΣΕ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΦΑΙΝΟΛΕΣΤο «καταραμένο» απόβλητο του λαδιού που πιάνει 2.000 ευρώ το κιλό

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

Τα υγρά ελαιουργικά απόβλητα (λιοζούμια ή κατσίγαροι όπως λέγονται στην Κρήτη), που αποτελούν κατάρα για το περιβάλλον λόγω της υψηλής τοξικότητάς τους, διαλύοντας ολόκληρα οικοσυστήματα και μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα με υψηλό κόστος τους παραγωγούς και τους ελαιουργούς, τώρα μεταβάλλονται σε ευλογία για τη ζωή.

Το ελαιουργείο στο χωριό Αλάγνι του νομού Ηρακλείου όπου θα εφαρμοστεί η πατέντα Το ελαιουργείο στο χωριό Αλάγνι του νομού Ηρακλείου όπου θα εφαρμοστεί η πατέντα Μετατρέπονται σε προϊόν υψηλής οικονομικής και βιολογικής αξίας, χάρη σε μια τεχνολογική καινοτομία που δημιούργησαν τα τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης, Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΤΕΙ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Ηλία Καστανά.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσοντας ένα ειδικό φίλτρο καθαρισμού και άλλες τεχνικές, τα τοξικά απόβλητα των ελαιουργείων γίνονται στο τέλος καθαρό νερό και οι τοξικές φαινόλες, που είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά, και μετατρέπονται με την κατάλληλη επεξεργασία και δοσολογία σε ένα καθαρό βιολογικό προϊόν το οποίο θα πωλείται προς 2.000 ευρώ το κιλό, όταν το καλό λάδι κοστίζει μόλις 2 ευρώ το κιλό!

Η αρχή της εφαρμογής της προαναφερόμενης συσκευής και της επεξεργασίας θα γίνει φέτος σε ιδιωτικό ελαιουργείο του χωριού Αλάγνι στο νομό Ηρακλείου. Η δημιουργικότητα της κοινωνίας έρχεται να δώσει ελπίδα στη μαυρίλα των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών σε ένα γκρίζο τοπίο.

Συνδυάζονται έτσι παραδοσιακά προϊόντα που με τη χρήση της επιστήμης αποκτούν τεράστια σημασία για την υγεία, αλλά και την ελληνική οικονομία συνολικότερα.

Φίλτρο για τις φαινόλες

Ειδικότερα, όπως μας είπε ο κ. Καστανάς, «τα υγρά ελαιουργικά απόβλητα ή κατσίγαροι έχουν πολλές τοξικές ουσίες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές, άρα και αντιμικροβιακές.

Τα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης, Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο και ΤΕΙ, συνεργάστηκαν για πρώτη φορά και φτιάξαμε ένα ειδικό φίλτρο, το οποίο παίρνει αυτές τις φαινόλες, οι οποίες είναι χρήσιμες στις κατάλληλες ποσότητες, που είναι μεγάλες σε αριθμό. Είναι γνωστό πως οι φαινόλες του κατσίγαρου καίνε τα φυτά στα χωράφια, εξοντώνουν έντομα, πουλιά, χέλια και μικρά ζώα.

Επιφέρουν μεγάλη καταστροφή συνολικά στο οικοσύστημα. Εμείς θα καθαρίσουμε το οικοσύστημα από τους κατσίγαρους, ενώ δημιουργούμε και ένα αναβαθμισμένο προϊόν στην αγορά. Η τιμή των φαινολών σε χοντρική τιμή κοστίζει 2.000 ευρώ το κιλό. Ταυτόχρονα η ποιοτική διαφορά του ελαιόλαδου από το αραβοσιτέλαιο είναι η ύπαρξη αυτών των σημαντικών ουσιών.

Τις φαινόλες μπορούμε να τις προσθέσουμε με την κατάλληλη δοσολογία σε ένα ποτό ή σε ένα τρόφιμο και να του προσδώσουμε τις περισσότερες από τις θετικές ιδιότητες του ελαιολάδου».

Η τεχνική επεξεργασία

Για την τεχνική λειτουργία του φίλτρου και τα αποτελέσματά του ο ίδιος καθηγητής τονίζει: «Το φίλτρο αυτό καθαρίζει τον κατσίγαρο κατά 80% και είναι πατενταρισμένο. Εν συνεχεία, με τεχνολογική παρέμβαση του Πολυτεχνείου, δημιουργείται μια στεγανή δεξαμενή στο έδαφος, όπου ο κατσίγαρος καθαρίζεται πλήρως και γίνεται καθαρό νερό.

Παράλληλα, φυτεύονται ιτιές πάνω από τη δεξαμενή και σε 5 χρόνια, λόγω άφθονου νερού, η ιτιά φτάνει τα 8 μέτρα ύψος εκμεταλλευόμενοι έτσι και το ξύλο.

Αμέσως μετά παρεμβαίνει το ΤΕΙ, το οποίο χουμοποιεί τα φύλλα των δέντρων και τα στερεά υπολείμματα του κατσίγαρου και τα κάνει βιολογικό λίπασμα. Το πρόγραμμα αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα λειτουργήσουν δύο εργοστάσια στο Αλάγνι σε συνεργασία με ιδιώτη, τη “Μεσογειακή Α.Ε.”.

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που θα παίρνουμε από το φίλτρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνα τους, ως συμπλήρωμα διατροφής (έχει γίνει μάλιστα σχετική αίτηση σε φορείς από την Αυστρία), είτε να μπαίνει ως πρόσθετο τροφίμων, δίνοντας τις καλές ιδιότητες του ελαιολάδου.

Για να αποφύγουμε την πικρίλα και να προστατέψουμε αυτά τα σημαντικά προϊόντα από την επαφή τους με το οξυγόνο, θα τα κάνουμε μικροκάψουλες και θα μπαίνουν ως ενισχυτικά πρόσθετα σε διάφορα είδη τροφίμων. Η κάψουλα αυτή θα ανοίγει εντός του στομαχιού.

Οι καταπληκτικές αυτές φαινόλες είναι πολλές και διαφορετικές. Ως προς την ποσότητα, από τους 3.000 τόνους παραγωγής στο Αλάγνι θα βγουν 500 κιλά φαινόλες». *

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: